Salta al contigut

Administració i indústria presenten les claus per a portar la transformació digital a les organitzacions sanitàries

Ponentes en la jornada FSELa Fundació Salut Empordà (FSE) ha organitzat una jornada sobre transformació digital en la qual Costaisa ha col·laborat com a patrocinador, i que ha comptat amb la participació de destacats representants de l'Administració i de l'entorn empresarial per a explicar els principals reptes que han de fer front per a portar la innovació als processos assistencials. 

Pol Pérez, director de l'àrea de Sistemes d'Informació del CatSalut, i Ramon Maspons, coordinador d'Innovació i Prospectiva Estratègica del AQuAS, per part de l'Administració, han demanat baixar el nivell d'expectativa quant a l'assignació de fons europeus per a la salut digital i també han insistit en la necessitat de racionalitzar la inversió de projectes i la seva alineació amb el full de ruta establert per l'Administració en el seu Pla Director de Sistemes, centrat en el modelatge de dades amb estàndards oberts i orientat al coneixement.

Frederic Llordachs, CEO de Doctoralia i Doctomatic i Josep-Lluís Sánchez, soci fundador de Kairos X Chronos, van mostrar diferents innovacions en salut digital del sector salut i d'altres sectors que fàcilment podrien incorporar-se en tota la cadena de valor del procés assistencial. Sánchez va aportar, a més, la seva visió sobre les palanques per a fer efectiu el canvi, que fonamentalment estan centrades en empoderar a professionals i pacients, i passar a una visió ubiqua de la cura de la salut.

S'observa que l'elenc d'opcions, projectes, iniciatives i solucions, continua creixent a un ritme vertiginós i la majoria són d'una clara utilitat i redunden a millorar la qualitat de vida del pacient o dels professionals, però la majoria són desconegudes o bé ofereixen limitacions en la seva aplicabilitat i conflictes ètics o bé, la majoria, suposen canvis en l'assignació de recursos i processos que fan que la resistència al canvi sigui un factor de bloqueig.

La jornada ha servit també perquè Sergi Iglesia, secretari tècnic de la FSE, presentés el Pla de Transformació Digital de l'entitat per als pròxims anys, que permetrà a l'organització treballar millor, de forma més àgil i segura, en benefici d'una major qualitat assistencial i seguretat del pacient.

L'acte va estar presidit per Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres i presidenta del Patronat de la FSE, i per la directora general de Professionals de la Salut, Montse Gea, que van compartir la necessitat de treballar en competències digitals per part del professional assistencial. Martí Masferrer, Gerent de la FSE, va advocar per no quedar-se enrere en el procés de transformació i que calia apostar per la innovació, encertar i equivocar-se, per a poder evolucionar i avançar.

Amb més de 700 anys d'història i prop de 900 treballadors, la FSE és la xarxa assistencial de referència de la població de l'Alt Empordà, i proveeix serveis de salut d'atenció primària (Àrea Bàsica de Salut de l'Escala), d'atenció especialitzada (Hospital de Figueres) i d'atenció sociosanitària (Centre Sociosanitari Bernat Jaume).